Seleccioni el seu idioma

Vall de Cabanes i Muntanyes de Son

 Descobrir, aprendre i sorprendre, dins el Parc Nacional. Muntanyes del canvi. 

Escrit per Ángel Villán  

 

                                                                                                                                                                                

Quan ens proposem conèixer una zona, programar uns dies de travessa o realitzar alguna ascensió a una zona nova per a nosaltres, els canals normals d'informació sovint acaben conduint-nos de forma quasi inevitable , als indrets més clàssics i freqüentats.  

El problema és, que a vegades som incapaços de sortir d'aquesta rutina i retornem una i altra vegada a les mateixes zones , introduint petites variacions que no sempre ens deixen satisfets ni assoleixen les nostres expectatives.  

No és estrany escoltar comentaris de muntanyencs de tota la vida i Sky Runners que s'apunten a la travessa de Carros de Foc, i es creuen que coneixen tots els racons i refugis del Parc Nacional d' Aigüestortes Estany de Sant Maurici.  

 

 

Et proposem que avui t'aturis un instant, surtis dels camins més que fressats els quals estàs acostumat a recórrer , i no massa lluny, segueixis nous horitzons que guiaran les teves passes tot descobrint què hi ha més enllà d'aquell coll o darrera d'aquell cim. 

 

Al nord de l'Estany de Sant Maurici, s’estenen unes valls força oblidades per el gran públic i que conserven la bellesa dels espais poc freqüentats. Ens referim a la Vall de Cabanes i a les Muntanyes de Son.  

Des de la carretera de la Bonaigua podem contemplar com Cabanes arrenca de la verdor de la Mata de València (el bosc d’avets més gran de la Península Ibèrica) i penetra fins les esmolades crestes de les Agudes d'Espot i el Montsaliente les quals emmarquen un espai replet de blocs de granit i estanys d'origen glacial com el Negre i el Llong de Cabanes, el Bou, el Blau…  

La ruta que et proposem comença al refugi del Gerdar, situat al peu de la carretera vella del port de la Bonaigua. Nous guardes, fàcil accés, excel·lent acollida i menjar immillorable. Recomanable passar-hi nit per poder començar a caminar de bon matí doncs ens espera una gran jornada. 

Comencem tot enfilant vall de Cabanes amunt per la dreta del seu barranc. Els primers 300 mts de desnivell transcorren per la frondosa i entranyable avetosa, però mica en mica els blocs granítics van guanyant terreny. 

Pujant als estanys veurem com ens movem per la frontera geològica entre el granit i la roca calcària i esquistosa que formen les muntanyes que tanquen la vall per l'est : el Tèsol, Roca Blanca i Pinetó.  

La ruta passa per l'estany Llong però és molt recomanable que us acosteu a l’estany Negre (10min), indret increïble per descansar i gaudir. 

Seguirem cap al Pinetó, i a l'altra vessant, el paisatge ens ofereix un espectacle completament diferent, prats alpins, boscos de pi roig i pi negre que es despleguen harmoniosament fins a les Planas de Son , indrets que ofereixen refugi tant al bestiar a l'estiu, com a una gran varietat de fauna salvatge autòctona: cérvols, cabirols, isards, guineus, picots, gall fer...que amb una mica de sort, potser podreu veure des del camí. 

Fem parada i fonda al refugi del Pla de la Font, situat a la cara nord del coll de Fogueruix. Vistes màgiques de dia, i un cel nocturn brillant i nítid que us farà entrar en un son profund i reparador. 

La tornada al refugi Gerdar ofereix dues possibilitats. Una més exigent i alpina que transcorre pels quatre cims Milpotros, Pinetó, Roca Blanca i Tèsol. L'altra ben senzilla, en travessant la zona de les Estanyeres, zona de prats alpins i petits rierols juganers. Les dues s'uneixen al Pas del Coro on tornem a endinsar-nos a l'avetosa tot baixant al punt d'inici.  

Aquesta ruta circular es pot realitzar durant totes les estacions de l'any, tenint en compte que la muntanya hivernal és molt més rigorosa i dura.. Fora de la temporada d'obertura (del 15 de juny al 15 de setembre), els refugis us obriran les portes sota reserva prèvia. 

Bellesa i varietat de paisatges en un entorn salvatge i poc freqüentat, al costat del cor del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 

Si has decidit canviar, deixar enrere el terreny conegut per descobrir indrets i sensacions diferents, deixa’t sorprendre per aquesta proposta... 

 

1er dia Refugi Gerdar- Refugi Pla de la Font

 Altitud Inici 1550 mts

 Altitud Arribada 2015 mts

 Altitud Màxima 2648 mts

 Desnivell positiu 1098 mts

 Desnivell negatiu 633 mts

 Desnivell acumulat 1731 mts

 Horari 7-8 hores

 Dificultat Mitjana

 

2on dia Refugi Gerdar- Refugi Pla de la Font

 Opció Curta

 Altitud Inici 2015 mts

 Altitud Arribada 1550 mts

 Altitud Màxima 2015 mts

 Desnivell negatiu 465 mts

 Desnivell acumulat -465 mts

 Horari 3 hores

 Dificultat Fàcil

 

2on dia Refugi Gerdar- Refugi Pla de la Font

Opció Alpina

Altitud Inici 2015 mts

Altitud Arribada 1550 mts

Altitud Màxima 2700 mts

Desnivell positiu 800 mts

Desnivell negatiu 1250 mts

Desnivell acumulat 2050mts

Horari 6-7 hores

Dificultat Alta

 



 

Mira't les nostres fotos.

Calendari d'obertura

Els dies en verd tenim obert, els dies de color taronja compra't una esponja.Refugis Online

Per reserves entreu a  "REFUGIS ONLINE " , gràcies !!! Tambè podeu trucar a la Central de reserves. Tel: (34) 973 641 681