Sortim del refugi Pla de la Font (2015mts) direcció sud cap al coll de Fogueruix; 200 mts abans d'aquest girarem a l’oest cap al bosc (indicador direcció Pinetó). Pugem al cim de lo Planell, Milpotros i cim del Pinetó (2646 mts).

A partir d'aquest punt començarem a baixar cap a la vall de Cabanes passant pel coll del Pinetó.

Des d’aquÍ ens dirigim direcció nord cap a la bassa on trobarem unes fites que ens marquen direcció oest. Seguim les fites fins a veure l’estany Llong a la nostra dreta. Continuem una mica més fins a trobar la bifurcació cap a l’estany Llong (prat d'herba).

Passarem pel costat esquerre de l’estany fins a trobar el camí que arranca del final d'aquest  Continuem aquest camí ja una mica fressat fins a la bifurcació de l’estany Negre de Cabanes. (Camí molt fressat).

Baixarem un bon tros fins a trobar el pont (el qual no travessarem). Anem a la dreta cap a les planes de Breviari seguint indicadors i estaques. Creuarem el prat i pujarem fins el pas del Coro.

Agafem la pista a la dreta i a 50 mts trobarem l’indicador del refugi. Seguim aquest camí que va per dins el bosc seguint les estaques grogues, fins arribar als prats de sota del refugi, on trobarem un nou indicador. Remuntarem els últims 180 mts de desnivell fins arribar al refugi.

Desnivell +950 mts - 950 mts

Esvelta i llarga. Visible des del poble d'Espot al fons de la vall d'Escrita.

Bona roca en general. Varies possibilitats d'escapament durant el recorregut. Descens evident.

Material: cintes llargues , alguns friends o tascons
Longitud: 1,7 Km
Equipament: rapel de pics de pinetó (spit i merlet)
Horari: 12 h des del Refugi (anada i tornada)
Grau: 4+


AMPLIA AQUESTA IMATGE

L'Accés més còmode i ràpid a la via Peter Pan parteix del refugi Pla de la Font. Passant pel Pinetó, podem assolir la primera agulla del sector en 2:30 h.

 

La via Peter Pan és possiblement la via més maca de la vall i futura clàssica de la zona. Via semi-equipada de fissura amb granit de primera qualitat (petit Yosemite). "Facile e divertente".

Longitud: 300mts (aprox)
Grau: 6b+ (V+ Ae).
Equipament: Melons del 3, alguns aliens i alguns tasconets. 
Horari: Depenent de la gravetat o de l'estat d'ànim.
Aproximació: 2:30h des del Refugi passant pel pic de Pinetó fins la base de la pared.
Descens: Del cim continuem per la aresta uns 150 mts direcció nord fins a trobar un gran bloc amb una instal·lació de ràpel (40 mts). Que ens deixarà en un collet. Si hem deixat les motxilles a peu de pared, agafarem la canal en direcció nord que ens portarà en 15 minuts a la base. I si no agafem la cana en direcció contrària (sud). Una vegada a la base de la canal, voregem les Agudes fins el coll de Pinetó.

 

Forma part de l’aresta de les Agudes, separada d'aquesta per un petit coll. Acabem l’aresta amb un rapel de 20 metres (spit i merlet) i agafem la canal de la cara sud per el descens.

Ràpida, àrea i amb magnífiques vistes del parc nacional.

Material: cintes llargues, alguns friends o tascons.
Longitud: 300 mts aprox.
Equipament: rapel. Espit i marlet
Horari: 6 h. des del Refugi (anada i tornada)
Grau: 3+

 

 

AMPLIA AQUESTA IMATGE

 

 

Diedres, plaques , fissures i un llarg d'herba.

L’últim llarg podem escollir entre tres fissures de la mateixa dificultat.
Fàcil i amb bona roca.


Material: camelot fins nº 3
Metres: 45-40-40-35-40-25-30
Equipament total: semi equipada
Reunions: totes equipades amb parabolts excepte l’última, la quarta només en té un.
Grau: 5+

 

 

Ataca directament la primera agulla de l’aresta est, amb tres llargs de roca bona. A destacar el diedre fisurat del segon llarg. 

Una bona combinació és continuar l’escalada per l’aresta est fins el cim del Roca Blanca.

Material: cintes express, dos o tres friends mitjans opcionals
Metres: 50-20-70 mts V+ 6ª+ III
Equipament: 12 parabolts + reunions


Fàcil i ràpida, sense ràpels . Alguns trams descompostos. Sense deixar de ser una atractiva ascensió al cim del Roca Blanca.

Descens per cim de Pinetó.

Material: cintes expres, cintajos i alguns friends o tascons.
Longitud: 400 mts
Equipament total: 12 parabolts
Horari: 4,30h. Des del Refugi (Anada i tornada)
Grau: 4

Milpotros (2628 mts), Pinetó (2648 mts), Roca Blanca (2691 mts), Tessó de Son (2700 mts).

Punt de partida: Refugi del Pla de la Font
Horari Total: 6 hores
Desnivell: 1.000 mts
Altitud Màxima: 2700 mts
Dificultat: Ruta evident amb un tram d’aresta de 100 mts de IIº.
Atenció a: Compte amb les senders de bestiar a lo Planell que ens condueixen direcció nord. La correcta és oest.
Època recomanada : Primavera–Estiu-Tardor

- 0h 00’ 2.015 mts - Refugi del Pla de la Font

Sortim direcció sud cap al coll de Fogueruix, en el qual hi trobareu un mirador amb una taula d’orientació. Excel.lent vistes del poble d’Espot i de la vall d’Escrita. No és de pas obligat, ja que el sender s’agafa direcció oest 100 mts abans del coll. Aquest sender ens fa creuar un frondós bosc de pi negre amb un sotabosc de neret i nabiu, que ens condueix fins a la serra de les Closes .

- 0h 30’ 2.257 mts - Serra de les Closes


Excel·lent mirador. Panoràmica inusual dels Encantats i de l’estany de Sant Maurici. Continuem per la serra a l’oest i agafarem la pala d’herba que amb força pujada ens portarà fins a lo Planell, el qual deixem a uns 100 mts a la nostra dreta. Des d’aquest punt ja podem observar l’aresta del Roca Blanca i el Tesó.

- 1h 30’ 2.457 mts - Lo Planell

Travessem una plana herbosa direcció oest fins arribar a una nova pala més curta que l’anterior, la qual podem remuntar amb unes zigues zagues directes o rodejar-la direcció nord-oest. Trobarem uns petits plans d’herba tot esquitxats de roca calcària. Seguim direcció oest, i just abans d’agafar la fàcil aresta del Milpotros hi trobarem el forat del pa, una cova de bon refugi en cas de tempesta. Aquesta cova la utilitzaven antigament els pastors per guardar-hi la teca. Amb 10 minuts arribarem al cim de Milpotros.

- 2h 20’ 2.628 mts - Milpotros

Al sud observem amb tot el seu desnivell la imponent cara nord dels Encantats, així com el Peguera, els Subenuix i les seves valls, amb el Portarró d’ Espot tancant la vall. El cim del Pinetó ens queda just al davant, 15 minuts per l’aresta.

- 2h 30’ 2.648 mts - Pinetó

Un cop al cim, si ens desplacem uns metres direcció oest se’ns presenta la granítica vall glacial de Cabanes, una de les menys concorregudes del nostre parc. Està encapçalada per la Serra de les Agudes i Montsaliente, i podem observar els estanys Negre i Bou de Cabanes.
Flanquejarem encara direcció oest, fins arribar al coll de Pinetó on hi trobarem una senyal de límit de Parc Nacional. És en aquest punt on ens encarerem amb la vall i descendirem direcció nord.

- 3h 2.691 mts - Roca Blanca

Des del cim del Pinetó , seguirem per l’aresta direcció nord-oest, on trobarem fites que ens condueixen fins el cim de Roca Blanca. Les ovelles i els isards són els que s’encarreguen de mantenir el sender que transcorre per l’aresta ben fressat. Un cop a l’avant-cim , comença l’aresta de IIº marcada amb fites i que ens condueix fins al cim.

- 3h45’ 2.700 mts - Lo Tesó

Al cim de Roca Blanca, deixem la roca enrera i descendirem fins el coll de lo Tesó (2587 mts), per a tornar-lo a remuntar per una pala evident fins el cim de lo Tesó.
Esplèndida vista panoràmica: la granítica vall de Cabanes, el pui de la Bonaigua s’aixeca davant nostre, al nord el Montvalier entre molts d’altres cims de l’alt pallars.

- 4h45’ 1.950 mts - Les Estanyeres

Des del cim de lo Tesó ens espera una llarga baixada de 750 mts de desnivell. Aconsellem l’ús dels pals, doncs ens ajuden a fer la baixada menys feixuga ja que descarreguen molt de pes als genolls i cames.
El descens del cim ens ofereix dues opcions: agafar la carena direcció nord est fins el pas del coro o bé baixar per la carena est que és més directe i des d’on es pot veure el refugi durant quasi tot el descens. Aquesta segona opció ens conduirà directament a la base.
Des d’aquest punt entrarem dins la zona de les Estanyeres ; prats alpins amb aigüestortes i amb un parell d’estanyols de molt poca profunditat on hi solen pasturar els ramats de cavalls i vaques. Veiem en tot moment el refugi. Després d’atravessar dos barrancs ens trobarem amb una pista forestal , a la qual hi trobarem un indicador que ens conduirà al refugi.


- 6h 2.015 mts - Refugi Pla de la Font

Punt de partida: Refugi Pla de la Font


Horari: 1,30 h Anada i retorn
Desnivell: 210 mts
Altitud Màxima: 2222 mts
Dificultat: Senzilla i ben marcada
Ruta senzilla que transcorre en gran part per dins del bosc, on trobarem punts vermells que ens guiaran tant a l’anada com a la tornada.

- 0h 00’ 2.015 mts - Refugi del Pla de la Font

Sortim del refugi direcció sud al coll de Fogueruix. A uns 200 mts del refugi ens desviem cap a l’est i ens trobem un l’indicador del cim de Quartioles. Tota l’ascensió es realitza per el bell mig del bosc de pi negre , i el tram final travessarem una clariana que ens conduirà fins el cim.

- 0h 30’ 2.222 mts - Cim de Quartiules o Vallenda

Ja podem respirar fons, doncs la vista panoràmica que ens espera és senzillament impressionant. Als nostres peus s’obre la profunda Vall d’Escrita presidida per l’imponent Pui de Linya (2.868 mts) i l’estany de Sant Maurici ens saluda des del seu fons. Observem des del poble d’Espot, la nostra estimada Pica d’Estats, el Ventolau, el Montroig, el Montvalier... fins el Pic de l’Orri i serres més llunyanes com la del Port del Comte o la serra del Cadí.

- 0h 50’ 2.150 mts - Mirador
Tornarem enrere fins a la clariana, on ens dirigirem a l’oest cap a un gran arbre mort on trobarem el primer punt vermell. Continuarem pel bosc de pi negre amb baixada tota l’estona, i trobarem les senyalitzacions fins arribar al mirador, on hi ha instal·lada una taula d'orientació. Tornada evident fins al refugi 10 min.

- 1h 2.150 mts
Refugi del Pla de la Font